Luotettavat lämpökuvaukset

Lämpökuvaus

Lämpökuvauksella arvioidaan rakennuksen, rakenteiden ja rakennusmateriaalien toimivuutta, laatua ja kuntoa.

Lämpökuvaus edellyttää rakennusfysiikan eri ilmiöiden perusasioiden osaamista ja vallitsevien olosuhteiden huomioimista.

Kylmän ulkoilman virtaaminen sisätiloihin aiheuttaa vetoa ja voi lisätä terveyshaittariskejä. Vaipan hyvä ilmapitävyys parantaa sisäilman laatua koska mahdollisten mikrobien ja muiden epäpuhtauksien kulkeutuminen ulkovaipasta ja maaperästä vähenee.

Hallitsematon vuotoilma voi oleellisesti lisätä rakennuksen energiankulutusta.

Ikkunan lämpökuvaus

Suoritamme lämpökuvausta mm. osana ikkuna- ja oviasennusten laadunvalvontaa. Lämpökuvassa uusi, huonosti asennettu parvekkeen ovi.

Mihin tilanteisiin lämpökuvaus soveltuu?

Lämpökuvausta käytetään lämpö- ja ilmavuotojen havaitsemiseksi silloin, kun lämpötilaerot sisä- ja ulkotilan välillä ovat riittävän suuret sekä ulkoilman olosuhteet ovat mittaukselle suotuisat (yleensä talviaikaan).

Erityisesti lämpökuvausta käytetään ennakoivassa tutkimuksessa, kun halutaan arvioida rakenteiden kunnossapitotarvetta tai parantaa talotekniikkaa. Kosteusvaurioita lämpökuvauksella voidaan havaita vain erityisissä tilanteissa, joissa olosuhteet on sopivat.

Lämpökameraa voidaan käyttää hyödyksi myös muiden tutkimusten yhteydessä, esimerkiksi lämmityskaapeleiden havaitsemiseksi sekä työmaa-aikaisena laadunvarmistuksena.

Hyvä tietää

Lämpökuvauksella voidaan määrittää rakenteita rikkomatta lämpövuotokohdat sekä haivaita, onko kyseessä eristyspuute, ilmavuoto, kylmäsilta tai joissakin tapauksissa myös kosteusvaurio.

Lämpökuvaus edellyttää rakennusfysiikan eri ilmiöiden perusasioiden osaamista ja vallitsevien olosuhteiden huomioimista.

Ammattitaitovaatimuksena on, että rakennusten lämpökuvaajalla on sekä lämpökuvauksen että rakennustekniikan asiantuntemus. Tämä pätevyys voidaan osoittaa VTT:n myöntämällä lämpökuvaajan henkilösertifikaatilla.